Kıymalı Kara Lahana Dolması

15:53 Dilek'le Mutfakta 0 Comments

31-01-2014

Kıymalı Kara Lahana Dolması

Kara lahanayla büyüdük biz...
Pazarda tazecik lahanaları görür görmez aldım ve hemen eve gelince sarma yaptım. Yarın akşam kızlarım geliyor, bayılırlar lahana dolmasına..
Lahana yiyince kendimi güçlü hissettiğimi söylemeliyim. Alışkanlıktan mı neden bilmiyorum lahana yemezsem içimdeki organlar beni uyarıyorlar adeta..komik ama doğru.
Lahana dolması her evde pişen tarifiyle bende de aynı, ben sadece baharatlarını biraz fazla koyarım. Kıymalı olanı tercihim, zeytinyağlısı da güzel ama etlisi daha bir leziz..

MALZEMELER:

2 demet kara lahana

250 GR. orta yağlı kıyma

2 su bardağı kırık pirinç

2 adet kuru soğan

2 yemek kaşığı biber ve domates karışık salça

bol maydanoz, taze nane

karabiber, pul biber, kişniş

sarımsak tozu

tuz

2 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 su bardağı domates sosu

YAPILIŞI:

Lahana yapraklarını iyice yıkayın ve az suyla buharda haşlayın. Haşlama süresi 2-3 dakikayı geçmesin. Hafif diri kalsınlar ki güzel sarılabilsin. Haşlandıktan sonra süzülmeleri için delikli bir kaba aktarın.

İçini hazırlamaya başlayın ve derin bir kabın içine soğanları incecik doğrayın. Kıymayı ve yıkadığınız pirinçleri ekleyin. Salçayı da ilave edin ve elinizle yoğurun. Sırasıyla tüm baharatları ve maydanozları, tuz,  zeytinyağını ekleyip iyice yoğurun. 

Lahana yapraklarını ikiye, gerekirse dörde bölün ve sigara böreği gibi sarın. Sardığınız dolmaları tencereye sırayla dizin. Sarma işlemi bitince üzerine domates suyunu ( içine tuz, karabiber, sarımsak tozu eklenmiş ) bir bardak su karıştırarak gezdirin. Tereyağını da ufak parçalara bölün ve dolmaların üzerine serpin. Dolmaların pişerken açılmaması için bir yemek tabağını dolmaların üzerine kapatın.Tencerenin kapağını kapatın ve orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca altını kısın ve arada bir suyu bittikçe su ilave edin. Yaklaşık 45 dk. kadar kısık ateşte pişirin. Ocağın altını kapatın ve 15 dk kapağı kapalı demlendirin. Dolmalarımız servise hazır olunca servis tabağına koyun ve yanında taze yoğurtla afiyetle yiyin. 

Herkese afiyet olsun arkadaşlar..
Kıymalı Kara Lahana Dolması

Kıymalı Kara Lahana Dolması

Kıymalı Kara Lahana Dolması

Kıymalı Kara Lahana Dolması

Kıymalı Kara Lahana Dolması

Kıymalı Kara Lahana Dolması
                                         
                                     SEVGİYLE PİŞEN YEMEKLER

                                           DİLEK'LE MUTFAKTA

BENZER TARİFLER

0 yorum: