Islama Yaprak Döner

20:15 Dilek'le Mutfakta 2 Comments

21-04-2014

Islama Yaprak Döner
 Sakarya'nın ( Adapazarı ) meşhur ıslama köftesini yemeyen var sa bu tarife baksın..Köfte yerine et döneri kullandım ben. Değişiklik olsun , fark olsun.
Aslında Sakarya'da sürekli gittiğim bir köftecimiz vardı..Oradaki köftenin lezzetine doyamazdık, dededen toruna geçen meşhur köfteci Köfteci İsmail hala Sakarya'da hizmet veriyor. Dükkan komşumuz ve ailece görüştüğümüz değerli insanlardı. Sakarya'ya giderseniz mutlaka uğrayıp o güzel, leziz ıslama köfteden yiyin. Yanında zeytinyağlı biberle birlikte harika bir yemek yersiniz. Ben de orada öğrenmiştim ıslama köfteyi. Bayat ekmekleri değerlendirmek açısından yapılabilecek bir yemek bence..
Bayat ekmeğim birikince köftelisini yapacağım. ama tarif aynı..Mühim olan buradaki ekmeğin pişme şekli ve sunum..

Malzemeler:

300 gr. hazır et döneri ( isterseniz kendinizde yapabilirsiniz )

8 dilim bayat ekşi mayalı ekmek

Ekmek sosu için:

4 su bardağı kaynamış kemik suyu

1 yemek kaşığı salça

1 yemek kaşığı kırmızı toz biber

2 yemek kaşığı tereyağı ya da zeytinyağı

1 adet domates 

1 adet sivri yeşil biber

Yapılışı:

Ekmekleri aynı boyda dilimleyin. 


Islama Yaprak Döner


Sos için önceden kemikli et kaynattığınız kemik suyundan 4 su bardağı derin  bir tencereye koyun. İçine salça, kırmızı toz biber ve tereyağı koyup  kaynatın. 

Islama Yaprak Döner


Ocağın altını yakın ve yağsız geniş bir teflon tavayı kızdırın. Çok az sıvı yağla yağlayıp ekmekleri sosa bulayın, altlı üstlü kızartın. Yumurtalı ekmek kızartıyormuş gibi..Bu işlem aslında ızgarada olur. Ama benim tavam ızgara tava olduğu için bu işi gayet güzel yapıyor. 

Islama Yaprak Döner
Ekmeklerin yarısını servis tabağına dizin. Tavaya şimdi et dönerini atıp iyice ısıtın. Zaten önceden piştiği için ısınması yeterli olacaktır. 
Islama Yaprak Döner

Isınan et dönerleri ekmeklerin üzerine dizin. Ekmeklerin diğer yarısını dönerlerin üstüne dizin. En son tekrar et dönerlerini ekmeklerin üzerine bolca dizin. Böylece iki katlı etli ekmek olacak. Aralarına ve tabağın kenarına dilimlenmiş domates ve yeşil sivri biber koyup süsleyin. 

Islama et döneriniz servise hazır bile. Çalışanlar için çok pratik bir yemek tarifi. Köftelisi için köfteleri önceden yapıp buzluğa atın ve pişirmek istediğiniz zaman buzluktan çıkarıp biraz beklettikten sonra ızgarada pişirebilirsiniz. Islama köfte olayı budur..Benimkisi Islama döner oldu..

Herkese Afiyet Olsun..Sakarya'lı Dostlarıma Kocaman Selamlarımı ve Sevgilerimi Yolluyorum. 

Islama Yaprak Döner


Islama Yaprak Döner

Islama Yaprak Döner

Islama Yaprak Döner

Islama Yaprak Döner
                                    Sevgiyle Pişen Yemeklerden

                                                      Dilek'le Mutfakta

BENZER TARİFLER

2 yorum:

  1. Her şey yerinde güzel değil mi? İstanbul'da da ıslama köfte yapan yerler var ama Sakarya'daki gibi olmuyor. Gerçekten pratik ve güzel bir tarif. Hele artık hazır dönerler varken. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle İlhan bey..bu işin ustaları Sakarya'da.. Köftenin ve ekmeğin sosu gereğince yapılır. Benim yaptığım ıslama köfteyi hatırlatmaktı..teşkürler, saygılar..

      Sil